Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ecomania

blogavatar

Érdekes hírek a gazdaság színes világából. Nem csak mániásoknak.

Utolsó kommentek

Facebookon hirdetett, lecsapott rá a Nébih

Gyanúsan olcsón hirdetett energiaitalokat az egyik közösségi oldalon egy Nógrád megyei lakos, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei próbavásárlást tartottak nála: több mint 11 tonna lejárt minőségmegőrzésű energiaitalt vontak ki a forgalomból.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/lejart-szavatossagu-energiaitalokat-arusitott-facebookon-lepett-a-nebih.737881.html

 

Tovább

Digitális kütyükért versenyezhetnek a diákok - elindult a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő

A pénzügyi tudatosság fejlesztését több mint tíz éve kiemelten kezelő K&H ismét megrendezi a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt, amelyen 3-5 fős csapatokban általános és középiskolába járó diákok vehetnek részt. Az idei vetélkedés középpontjában a fenntarthatóság és a mindennapi életet átszövő digitalizáció áll majd. A csapatok díjazására a K&H közel 4 millió forint összértékben készül, a legjobbak innovatív digitális eszközöket nyerhetnek. A versenyre több ezer diák jelentkezését várják 2022. január 14-ig az ország minden részéből.

A mindennapi pénzügyek kezelése, a takarékoskodás, összességében a tudatos pénzügyi döntések meghozatala nem mindig egyszerű feladat. A K&H társadalmi felelősségvállalási programjának már több mint tíz éve szerves része a pénzügyi edukáció, mivel hisznek abban, hogy az általános pénzügyek ismerete hosszú távon hasznos tudást jelent a később helyes döntések meghozatalához.

Miért?

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő különlegessége, hogy a gyerekek gyakorlati pénzügyi ismeretekre tehetnek szert játékos formában. A verseny feladatai elsősorban a vigyázz#KáPé vlogon és az ehhez kapcsolódó mobilapplikáción található tananyagra épülnek. A verseny korábbi évadaihoz hasonlóan a K&H naprakész és a korosztály igényeihez igazodó felkészítő anyagokkal segíti a csapatokat. „A K&H vetélkedőjében, idén az utóbbi évek trendjének megfelelően a digitalizáció és újdonságként a fenntarthatóság kap kiemelt szerepet.  Úgy gondoljuk, hogy ezek ma már alapjaiban határozzák meg a mindennapjainkat és nagy hatást gyakorolnak az élet más területeire is.” - mondta a versenyről Horváth Magyary Voljc Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Kiknek és mikor?

A versenyre 3-11. osztályos, általános és középiskolások nevezhetnek, 3-5 fős csapatokat alkotva. Az indulókat a csapatok 18. év feletti felkészítője - például a pedagógus vagy az egyik csapattag gondviselője - nevezheti be a versenyre.

  • K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedőre a verseny hivatalos weboldalán már lehet nevezni, a végső nevezési határidő 2022. január 14.
  • A vetélkedőre kizárólag online nevezést fogad el a K&H.

A verseny több szakaszból áll, melyet a fenntarthatóság jegyében teljesen online tartanak, az első két forduló után lesz a regionális középdöntő, amit az országos döntő követ, amelyre várhatóan 2022. május 10-11-én kerül sor.

Hogyan?

A verseny zsűrije megoldókulcs alapján dönt, vagyis nem ismeri az indulók kilétét. A bírálók a döntést a feladatok helyes megoldása; a kreativitás, újszerű látásmód; a pénzügyi tanulságok, következtetések helyessége; pénzügyi tanácsok, módszerek hasznosíthatósága; beadott feladatmegoldás részletes kidolgozottsága; valamint a megvalósíthatóság alapján dönt a továbbjutásról és a helyezésekről.

A K&H közel 4 millió forint összértékű nyereménnyel készül a vállalkozó kedvű diákok díjazására. A vetélkedőn legjobb eredményt elérő diákok, iskolák és felkészítők többek között táblagépet, okosórát, felső kategóriás okostelefont, digitális fényképezőgépet, és több 100 ezer forint értékű ajándékutalványokat nyerhetnek.

Az idei K&H Vigyázz, kész, pénz! versenyről szóló részletes leírás és a nevezési felület ezek a linken található: https://www.kh-vigyazzkeszpenz.hu/

Tovább

K&H: elrajtolt a zöldlakáshitel - érkeznek az érdeklődők

Hétfőtől már igényelhető a K&H-tól a Zöld Otthon Program lakáshitel, amely iránt már az indulás előtti hetekben sokan érdeklődtek. A fokozott érdeklődés érthető, hiszen támogatott konstrukcióról van szó, a kizárólag új lakás vásárlására vagy építésére felhasználható hitelt igénylőknek évente maximum 2,5 százalékos kamatot kell fizetniük, a maximális hitelösszeg pedig 70 millió forint. A K&H több milliárd forintos kihelyezésre számít.

Hétfőtől – 2021. október 4-től - a K&H kínálatában elérhetőek a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Zöld Otthon Program lakáshitelek. A program célja, hogy támogatott hitelkonstrukciókkal segítse az energiatakarékos lakóingatlanok elterjedését - közölte a K&H.

Nagy összeg, kedvezményesen

A kedvezményes kamatozású konstrukciókat kizárólag BB energetikai besorolású emellett (szigorúbb feltételként) legfeljebb 90 kWh/m2/év összesített energiaigényű új építésű lakás vásárlására vagy építésére vehetik igénybe az érintettek. A zöldlakáshitel esetében a hitelfelvevőknek maximum 2,5 százalékos kamatot kell fizetniük, de gyermeket nevelő vagy vállaló háztartások a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető hitelekkel kombinálva a hitelösszeg egy részét akár 0 százalékos kamattal törleszthetik.  A zöldlakáshitel esetében a maximális hitelösszeg 70 millió forint, a futamidő pedig legfeljebb 25 év lehet. A kedvezményes kamatot közvetve az MNB nyújtja, ezért a bankoknak 0 százalékos kamattal biztosít forrást, amelyet a pénzintézetek hiteleznek a hitelfelvevőknek. A jelenlegi feltételek szerint 200 milliárd forintos keretet nyújt a jegybank a zöldlakáshitelek finanszírozására a magyarországi bankoknak.

Több ezer érintett

“Bár csak október 4-től érhető el a zöldlakáshitel, az elmúlt hetekben fokozódó érdeklődést tapasztaltunk az új, támogatott konstrukció iránt. Ez érthető, mert hasonlóan magas maximális összegű és alacsony kamatozású támogatott lakáshitel eddig nem volt elérhető” - Árva András, a K&H lakossági szegmens marketing vezetője. Hozzátette: “Arra számítunk, hogy a program keretében több milliárd forint hitel kihelyezésére kerül sor, több ezer igénylő számára. Arra még korai bármit mondani, hogy mekkora lesz az átlagos hitelösszeg. Vagy arra, hogy meddig lesz elegendő a 200 milliárdos jegybanki keret.”

Az biztos, hogy a zöldlakáshitel extra bővülést hozhat a lakáshitelek piacán, amely a K&H tapasztalatai szerint eleve növekvő pályán van. Az új lakossági jelzáloghiteleiek esetében az idei első félévben a volumen 55 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért szintet, ez jóval meghaladja a teljes piac 33 százalékos bővülését.  

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan 3.600 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 200 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy másfélmillió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2.500 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4.000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. 

 

Tovább

K&H: egyedülálló segítséget kapnak a privátbanki befektetők a mesterséges intelligenciától

 Elsőként indít mesterséges intelligencia (MI) és ember együttműködésén nyugvó befektetési alapot privátbanki ügyfeleinek szeptember közepétől a K&H.  Az MI körülbelül 1000 piaci változót és 250 makrogazdasági mutatót figyel folyamatosan és a befektetési politikának megfelelően dinamikusan alakítja az alap tartalmát. Az MI működését az alapok kezelője felügyeli. A K&H anyavállalata, a KBC-csoport többéves tesztelés után indította el nagy sikerrel Belgiumban és Szlovákiában a mesterséges intelligencián nyugvó alapját, amely mostantól a hazai privátbanki befektetőknek is elérhető.

Különleges szereplővel bővül a magyarországi befektetési alapok piaca szeptembertől. A K&H ugyanis Magyarországon elsőként elérhetővé teszi az MI együttműködésén nyugvó alapot, melynek algoritmusát portfoliómenedzserek felügyelik. Az alap igazi koprodukció ember és gép között.

Hogyan működik?

Az MI rengeteg adatot és változót tud kezelni egyszerre, illetve körülbelül 100 féle modell lefuttatásával automatikusan megtalálja azokat az összefüggéseket, amelyekkel sikerre lehet vinni egy befektetést. „Az MI a tanulás nagymestere, folyamatosan fejlődni fog a befektetések kezelése terén, teljesítménye pedig az emberi, stratégiai gondolkodással kiegészülve a legerősebb lehet a piacon.” – mondta Oraveczné Németh Ildikó, a KBC Asset Management Magyarországi Fióktelepének vezetője. Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője hozzátette: „A K&H anyavállalata, a KBC-csoport többéves fejlesztéssel hozta létre az MI együttműködésen alapuló befektetési alapok modelljét. Belgiumban és Szlovákiában pedig már működik és keresettek a befektetők körében, hiszen a gép az emberi agyi kapacitáson túlmenően képes nagymennyiségű adatot feldolgozni és a befektetések sikerének szolgálatába állítani.”

Szülinapi „ajándék”

A megfelelő választáshoz, befektetési irányhoz az MI lényegében folyamatosan figyel körülbelül 1000 piaci változót, adatot, emellett makrogazdasági mutatókat és elemzi azokat. A következtetések alapján három hónapra előre készít prognózist és annak megfelelően dolgozza ki és ajánlja fel a befektetési lehetőségeket.

„Az MI-együttműködésen nyugvó alap bevezetése a termék kínálat bővítését jelenti, jelenleg az idén 20 éves privátbank ügyfelei számára elérhető” – tette hozzá Ábrahám András, a K&H Privátbank vezetője. Azt is hozzáfűzte, a portfóliómenedzserek továbbra is kulcsfontosságú szerepet kapnak a befektetési alap kezelésében, mely igazi koprodukció ember és robot között.

 A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan 3.600 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit mindenkor magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 200 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy másfélmillió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2.500 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4.000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Tovább

K&H: újabb, menő fizetési megoldás a mindennapokra érkezik a Garmin Pay

 

Szeptember végétől a Garmin Pay okosórás fizetési megoldást is elérhetővé teszi a K&H első hazai pénzintézetként ügyfelei számára. A Garmin okosórákba a legismertebb – Mastercard, Maestro – kártyákat lehet digitalizálni, ezt követően a telefonra telepített Garmin Connecttel használhatóak NFC-s fizetésre, azonban fizetéshez elegendő az óra, a telefonnak nem kell a felhasználónál lennie.

Tovább szélesíti a korszerű, érintésmentes fizetési megoldások palettáját a K&H. 2021. szeptember 28-tól elérhető lesz a Garmin Pay is, amelyet kizárólag a Garmin okosóráival lehet majd használni.
 
„A Garmin órákat sokan a sport kapcsán ismerik, azonban már egyre kevesebben veszik le edzés után. Részévé vált a mindennapoknak, éppen ezért alkalmasnak kell lennie a fizetésre is, hogy valóban könnyebbé tegye a használója életét. A K&H ügyfelei is élhetnek ezzel szeptember 28-ától.” – mondta a Garmin Pay debütálása apropóján Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.
 
Népszerű okosóra, népszerű kártyákkal
A Garmin Pay-ben a legnépszerűbb bankkártyák – a Mastercard, Maestro - digitalizálhatóak. A fizetéshez szükség lesz a Garmin Pay Connect alkalmazásra, amely iOS és Android rendszerű telefonokon egyaránt működik.  Ezt követően az arra képes okosórával érintésmentes, kártyás tranzakciót lehet végrehajtani, de ATM-eknél is használható lesz. Az elmúlt időszak trendjei azt mutatják, hogy a digitalizáció gyökeresen átformálta fizetési szokásainkat és ez éppen az olyan megoldásoknak köszönhető, ami most elérhetővé vált a K&H ügyfelei számára. Ma már nem az a vásárlói dilemma, hogy készpénzzel vagy kártyával fizessen-e, hanem hogy minden fizetési helyzetben a számára legkényelmesebb megoldást választhassa. Ha a mindig kezünk ügyében lévő okoseszközök egyszerű, gyors és biztonságos fizetést tesznek lehetővé, miért keresgélnénk a táskánkban a pénztárcánkat? A Garmin Pay bevezetése egy újabb lökést adhat az innovatív fizetéseknek, ehhez a mérföldkőhöz pedig szeretnénk elsők között gratulálni a K&H-nak” – mondta a bejelentés kapcsán Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója
 
Hogy állnak a többiek?
A K&H-nál már régebb óta elérhetőek a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fizetési megoldások. A banknál a Google Pay-tranzakciók összege az idén áprilisi indulás óta havi átlagban 6200 forintot tett ki, a K&H-nál 2019 vége óta elérhető Apple Pay-tranzakciók összege havonta átlagosan pedig 6500 forint.

K&H ifjúsági index
A K&H ifjúsági index kutatás 2012 óta negyedéves rendszerességgel méri a 19-29 év közötti, városokban élő fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait – többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban. A kutatásban 2016 óta negyedévente 300 fiatal vesz részt. A minta reprezentatív a 19-29 éves városi, online lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A legutóbbi mérés, melyet a Free Association készített - 2021. május 18 - 25. között - történt.

Tovább