Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ecomania

blogavatar

Érdekes hírek a gazdaság színes világából. Nem csak mániásoknak.

Utolsó kommentek

Csökkent a tempó a járműpiacon

Veszített lendületéből a magyarországi járműpiac májusban - többek között a bázishatás miatt - de még így is 10 százalék feletti volt a növekedés az év első öt hónapjában – írja a Lízing blog.

A legfontosabb kategóriákban - személyautó, kis- és nagyteherautó, busz, motorkerékpár – májusban 7703 darab jármű kelt el a magyar piacon, ami 1,2 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor az öthavi adatok alapján még mindig jelentős, több mint 12 százalékos volt a növekedés a piacon, azaz összesen 39 682 jármű kelt el – közölte a Magyar Lízingszövetség a Datahouse kimutatása alapján.

Tovább

Megvan, mit kezdenek a devizahitelesek a házhoz állt pénzzel

Az elszámolásnak köszönhetően átlagosan 20%-kal, vagyis közel 100 milliárd forinttal csökkent a devizahitelesek éves törlesztési terhe. További mintegy 100 milliárd forintot kaptak kézhez a már lezárt hitelszerződéssel rendelkezők. De vajon elfogyasztják az összeget az ügyfelek vagy megtakarítják? Ezt derítette ki egy felmérés.


Legkésőbb május első hetében majdnem minden devizahiteles kézhez kapta az elszámolásról és az esetleges forintosításról szóló tájékoztató levelét. A meglévő tartozással rendelkezők legkésőbb május óta az alacsonyabb törlesztőrészletet fizetik, a lezárt szerződéssel rendelkezők pedig a tájékoztatást követő 15 munkanapon belül megkapták a nekik járó összeget. Előbbi évi 100 milliárd forint körüli éves törlesztőrészlet-csökkenést, utóbbi pedig 100 milliárd forintos egyszeri bevételt jelentett a magyar lakosságnak, ami természetesen a magyar GDP-re is hatással van.


Az MNB Pénzügyi Stabilitási Jelentésében megjelent felmérés arról tanúskodik, mire fordítják a rendelkezésre álló jövedelem növekedését az ügyfelek. Konkrétan 15 százalékos törlesztőrészlet-csökkenés hatását mérte fel az elemzés. Az MNB arra a következtetésre jutott, hogy:

a devizahitelesek mintegy fele a rendelkezésre álló többletjövedelem minimum 80 százalékát fordítaná fogyasztásra.


38% teljes egészében elfogyasztaná, 21% pedig teljes egészében megtakarítaná a házhoz állt összeget. Az eredmények alapján elmondható, hogy nem valóságtól elrugaszkodottak azok a korábbi becslések, amelyek szerint a devizahiteles elszámolásból fakadó nyereség közel felét fogyasztásra költik az ügyfelek, közel felét pedig megtakarítják.

forrás: portfolio.hu

Tovább

újabb közlekedési apokalipszis Budapesten

Június 11-12.-re két napos sztrájkot jelentett be négy BKV-s szakszervezet és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, miután a BKV a tegnapi plenáris bértárgyaláson 2,4 százalékos béremelésre tett javaslatot. Ez elmarad a metróban, a HÉV-en, a trolin dolgozók által elérni kívánt 3,5 százalékos emeléstől és a cafeteria-keret 200 ezer forintra emelésétől.

A Vs.hu értesülései szerint a sztrájk nem érinti a BKV villamosos üzletágát, egy buszos szakszervezet, a jellemzően a cinkotai buszgarázsban dolgozókat képviselő Egységes Közlekedési Szakszervezet viszont csatlakozni kíván a sztrájkhoz. Nemes Gábor, az EKSZ elnöke a VS.hu-nak azt mondta, múlt héten jelezték, ha a kötöttpályások sztrájkolnak, ők is csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, azaz maguk is sztrájkot hirdetnek. A cinkotain kívül további 4 BKV-buszgarázs van, az azokban működő szakszervezetek eddig nem nyilvánították ki, hogy sztrájkot hirdetnek-e ezekre a napokra.

A törvény szerint a sztrájkolóknak a munkabeszüntetés során 66 százalékos szolgáltatási teljesítményt kell nyújtani a város területén, azon kívül 50 százalékost - emlékeztet a lap.

Forrás: portfolio.hu

Tovább

Tovább gyarapodott a lízingpiac

Folytatódott a bővülés a lízingpiacon 2015 első negyedévében. A finanszírozott összeg 107 milliárd forintot tett ki, ami több mint 20 százalékos növekedést jelent éves összevetésben - közölte a Magyar Lízingszövetség. A termelőeszközök esetében a finanszírozott összeg 57 milliárd forintra rúgott, ez pedig 36 százalékos bővülésnek felel meg. A jegybanki hitelprogramhoz köthető szerződéseknél a finanszírozott összeg 25 milliárd forint volt, azaz a teljes lízingpiaci növekedésnek a 24 százalékát adták ezek a konstrukciók. A Magyar Lízingszövetség szerint kedvező, hogy a termelőeszközök főszerepet játszottak a növekedésben, és a szervezet arra számít, hogy a jövőben is a vállalkozások hajtják majd a lízingpiacot. - írja a Lízing blog.

Az év első három hónapjában tovább bővült a magyarországi lízingpiac. A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai több mint 18 ezer új szerződést kötöttek, ez 4 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A finanszírozott összeg jóval nagyobb mértékben, több mint 20 százalékkal 107 milliárd forintra nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. A bruttó eszközérték március végén 150 milliárd forintot tett ki, ez 15,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbi értékhez képest és 2010 óta a legjobb első negyedéves adat.

Tovább

Sikeresen zárult a Pénz7 iskolai pályázat

Közel egymillió forintot költhetnek pénzügyi tudatosság fejlesztésre

Három iskola - a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola, a Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola és a hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon - közel egymillió forintot nyert a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány által kiírt pénzügyi tudatossági pályázaton. A Pénz7 programsorozat keretében elindított, iskoláknak szóló pályázat célja a pénzügyi ismeretek bővítése, a pénzügyi tudatosság erősítése volt. A pályázatot két kategóriában, intézményeknek, illetve kisebb csoportoknak, osztályoknak írták ki.

Több mint 20 iskola nyújtott be a tanulók pénzügyi tudatosságát, pénzügyi ismereteit növelő programterveket a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű alapítvány pályázatára, amelyet az Európai Bankföderáció kezdeményezésére elindított, 24 országot átfogó európai program, a European Money Week keretében hirdettek meg a kiírók április közepén.

"Annak ellenére, hogy rövid idő, mindössze egy hónap állt rendelkezésére az iskoláknak, hogy pályázzanak szép számú, és kiemelkedően magas szakmai színvonalú munkákkal találkoztunk. A pályázatokat elbíráló zsűrinek nem volt könnyű dolga" - mondta Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség területi vezetője.

A győztes iskolák képviselői

A European Money Week kezdeményezés célja, hogy Európa-szerte felhívja a figyelmet a mindennapi életben gyakran felbukkanó pénzügyi kérdések tudatos kezelésére, továbbá, hogy konkrét útmutatásokkal hozzájáruljon a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez.

A Pénz7 eseménysorozat fontos eleme volt az iskola pályázat, amelyet két kategóriában - intézményi, és kisebb csoportoknak, osztályoknak szóló - írtak ki. Az intézményi kategória győztese, a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola. Pályázatukban egy olyan program megvalósítását írták le, amelynek keretében intézményükben egy héten keresztül színes, és érdekes programok, közös munka, vetélkedők, osztálykirándulás keretében ismerkednek majd a diákok a pénzügyi alapfogalmakkal. A program megvalósítására a pályázati kiírásban megjelölt maximális összeget, 600 ezer forintot nyertek.

Tovább