Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ecomania

blogavatar

Érdekes hírek a gazdaság színes világából. Nem csak mániásoknak.

Utolsó kommentek

Bővül a Garantiqa szerepe az MNB növekedési hitelprogramjában

Öt hónap alatt, ez év január elejétől május végéig 8,9 százalékra emelkedett, azaz 1,32 százalékponttal nőtt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjában (nhp) a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalásával nyújtott hitelek aránya. A jegybanki hitelprogram második szakaszában leszerződött 738,9 milliárd forintos hitelállományból 66 milliárd forintra vállalt kezességet a garanciacég.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. MTI-nek megküldött közleménye idézi Búza Évát, a társaság vezérigazgatóját, aki elmondta: elsősorban a kisebb cégek hitelezését segítik elő, az évi 27 ezer garanciavállalási szerződés 80 százalékát mikrovállalkozásokkal írják alá.
 

Ismertette: a Garantiqa kezességvállalásával nyújtott hitelek átlagos összege 12 millió forint volt. Az első negyedév végén a kereskedelemben érdekelt és gépjárműjavítással foglalkozó társaságok hitelei adták a 319,6 milliárd forintos garanciaállomány 37,5 százalékát. A feldolgozóipari cégek részesedése 16, az építőipari cégeké pedig 14,3 százalékos volt a teljes állományon belül.

A vezérigazgató kiemelte: a Garantiqa kezességvállalása hozzájárul a hitelkínálat bővüléséhez, ezen keresztül pedig segíti a kis- és középvállalatok fejlődését. A következő időszakban arra számítanak, hogy még nagyobb növekedés várható a mezőgazdasági és az élelmiszeripari cégek finanszírozásában, ez pedig a kis- és közepes vállalkozások hitelkeresletét is fokozhatja. A garancia-társaság a növekedés érdekében csökkentette díjait és mérsékelte a biztosítéknyújtási kötelezettséget is, továbbá folyamatosan fejleszti a hatékonyabb ügyintézést elősegítő elektronikus rendszerét.

Búza Éva közölte: a kezességvállalási piacon 75 százalékos részesedéssel vezető szerepet játszó társaság garanciaállománya az idén várhatóan 18 százalékkal 380 milliárd forintra emelkedik. (MTI)

Tovább

Vészjósló üzenet az MNB-től: szigor és bírság vár a bankokra

Szigorúbb és hatékonyabb pénzforgalmi ellenőrzést ígér az MNB a pénzintézeteknek, a banki működési kockázatokat szorosabban nyomon követik, és az árazási anomáliákkal is foglalkoznak - derült ki az MNB sajtótájékoztatóján. Ez a gyakorlatban olcsóbb átutalási díjakat jelenthet. Az elektronikus fizetések fejlettségét tekintve még mindig jelentős a lemaradása Magyarországnak, ezzel kapcsolatban is lépésekre készülnek. Az MNB, az NGM és a bankok már tárgyalnak az alapszintű, akár ingyenes vagy olcsó bankszámla konstrukció kialakításáról, és azt is megtudtuk, hogy a Giro januárban egy újabb ciklussal bővülhet. A banki rendszerek leállása kapcsán is üzent az MNB a bankoknak.

Bírságok és szigorítások jönnek


Az MNB tavaly az eddigi éveknél több pénzforgalmi vizsgálatot folytatott le a bankoknál, nagyjából háromszor több bírságot szabott ki, és további szigorítások és vizsgálatok várhatók. 2014 volt az első olyan év, amikor a PSZÁF és az MNB egybeolvadva működött, az integráció többek között az ellenőrzések területén hozott eredményeket. A bírságok nagy részét már nem az MNB törvény megsértése miatt szabták ki, hanem főleg pénzforgalmi bírságok voltak. Az utólagos és előzetes tájékoztatással kapcsolatban találtak legtöbbször kisebb-nagyobb szabálytalanságokat:

Bartha Lajos elmondása szerint : számlakivonatért pénzt kérni nem lehet. Egyes pénzintézetek a számlakivonatot később átnevezték, és újra díjat szabtak érte, de ez sem kerülte el az ellenőrök figyelmét. A bankkártyák letiltás díja kapcsán is vitáznak a bankok az MNB-vel, pedig a jegybank szerint nem ezért sem lehet díjat felszámolni. Ennek a szabálynak a megsértése az ügyfelek széles tömegét érinti.

Tovább a teljes cikkre (portfolio.hu)

Tovább

Százezer ember eltűnt az autópiacról

Nagyon sok magánszemély hiányzik a személyautó- és kisteherautó-piacról.

2008-ban összesen  még 175 ezer autóvásárlási szerződést kötöttek, míg ez a szám 2014-ben még mindig nem érte el a 100 ezret - idézi Bohács Zoltánt, Zoltán, a Lízingszövetség Autó Bizottságának vezetőjét a Lízing blog. Bohács a Magyar Autós Szakmai Szövetség (MASZSZ) és a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (GÉMOSZ) közgyűlésével összekapcsolt Gazdaságpolitikai Fórumunk vendégelőadójaként beszélt a járműpiac helyzetéről. 

Azt mondta, hogy az értékesítés szerkezete nagymértékben megváltozott: míg a vállalati és a készpénzes vásárlások száma 2014-re már lényegében visszatért a válság előtti szintre,, addig a magánszemély vásárlók száma lassan hetedik éve nem éri el évente a húszezret. Ez a szám 2008-ban közel százezer volt, az ezt megelőző években pedig még magasabb.

Tovább

Kivégzés előtt az Abercrombie?

Úgy látszik, hogy megbosszulta magát az Abercrombie polgárpukkasztása és sikerrel jártak a cég ellen indított lejárató kampányok. A társaság veszteségektől és az értékesítések zuhanásától szenved és még nincs vége a lejtmenetnek elemzők szerint. Van olyan elemző, aki még 90%-os árfolyamzuhanást vár.

Több mint 40%-kal zuhant tavaly az Abercrombie & Fitch árfolyama, de van olyan elemző, aki szerint innen még további 90%-ot szakadhat az árfolyam -írja a Wall Street Journal blogja, a MoneyBeat. A Janney elemzője most 2 dollárra vágta a mostanában "nem túl divatos" ruhacég részvényeire vonatkozó célárát, ehhez pedig eladási ajánlást fogalmazott meg. A jelenlegi, 20 dollár körüli árfolyamhoz képest ez hatalmas zuhanást jelentene.

Az elemző szerint az Abercrombie tovább veszíthet piaci részesedéséből. A nagy riválishoz, az American Eagle Outfittershez pártolnak a tinik, akik a cég leghűségesebb fogyasztói rétegét jelentették eddig. Az Abrcrombie-nál komoly stratégiaváltás van folyamatban, alapjaiban változtatta meg üzleti modelljét. Ez veszélyes játék, hiszen az eddigi híveit elveszti, miközben egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a márkának új rajongókat szerezni. Alapvetően ez a megfelelő lépés, de érdemes addig a partvonalra helyezkedni, amíg nem látszik javulás az értékesítésekben. Egyelőre még ott tart a cég, hogy az új vezérigazgatója sincs meg.

A Janney elemzője nem az egyetlen, aki szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e a cég szerencséjét megfordítani, bár tény, hogy nála drámaibb mértékben senki sem rontotta az árfolyamra vonatkozó kilátásait. A Stiefel Nicolaus elemzője szerint

csak az idő mondhatja meg, hogy hajlandóak-e egy újabb esélyt adni a fogyasztók a márkának. A jelenlegi trendeket elnézve nem látszik, hogy rövid távon lenne javulás.

Az Abercrombie részvényeit 33 elemző követi, közülük 11 elemző eladásra ajánlja a papírokat, 15 elemző pedig tartási ajánlást fogalmazott meg rá. Az elmúlt egy hónapban két elemző is tartásról eladásra rontotta az ajánlását.

Mi a baj a cégnél?

A világon kevés olyan ruhagyártó van, mely kimondottan egy szűk piacnak gyártja ruháit és ezt nyíltan ki is mondja. Az Abercrombie & Fitch pont egy olyan cég, mely kizárólag a tehetős, trendi, jól kinéző, gazdag fiataloknak készíti termékeit. Az üzleti modell eddig kiválóan működött, az utóbbi 20 évben csodálatos felfutásnak örülhettek a cég befektetői, azonban az utóbbi pár évben mintha elromlott volna valami. Mind a szárnyalásért, mind a megtorpanásért és az eseteges zsugorodásért egy ember tehető felelőssé, a vállalatot 20 évig vezető kissé nagyszájú vezér, Mike Jeffries, akit végül tavaly év elején menesztettek a vállalattól.

Az első problémák a céggel még 2002-ben kezdődtek. Előbb az ázsiai amerikaiakat kifigurázó pólói miatt került bajba a társaság, majd a nem fehér amerikai munkavállalók elleni diszkrimináció miatt kényszerült 40 millió dolláros bírság megfizetésére a cég. Jeffries következő őrülete a magángépe pilótájának szóló 40 oldalas leírásban részletezett öltözködési szabályban teljesedett ki. Eközben a vállalatnak a nemzetközi terjeszkedésbe is beletört a bicskája, az európai és ázsiai eladások rendre veszteséget hoztak a cégnek.

A vállalat vezére eközben olyan véleményének adott hangot, mely szerint a cég azért foglalkoztat csak jó kinéző fiatal alkalmazottakat, hogy más jól kinéző fiatalokat is a ruháik viselésére csábítson. Ennek megfelelően a női osztály nem árul XL vagy XXL-es méretet, mert aki túl kövér, az nem elég "cool", hogy az A&F ruháit hordhassa. A korábbi kijelentésért Jeffries már bocsánatot kért, de mostanra az A&F-et utálni, kifigurázni lett a trendi. Több híresség is felemelte a szavát a cég politikája ellen és olyan lejárató kampányok is készültek, ahol hajléktalanoknak osztogattak A&F ruhákat.

A múlt héten tette közzé legutóbbi negyedévének eredményeit a társaság, amelyben a vesztesége megduplázódásáról számolt be a vállalat.

Teljes cikk a portfolio.hu-n

Tovább

Kiderült: innen tudta előre a lottószámokat a Pénzcentrum

Lebukott a Pénzcentrum: a legújabb összeesküvés-elmélet szerint hamarabb tudtuk az Ötöslottó szombati nyerőszámait, minthogy azokat kihúzták volna.

Az online újságírás hihetetlen titkai

A technika - nevezzük folyamatos közvetítésnek - lényege, hogy szombaton

kiraktuk a cikket 18.54-kor, és folyamatosan frissítettük a televíziós élő közvetítést figyelve.

Először a Joker számait tettük bele, majd az Ötöslottó nyerőszámait, egy-egy számmal frissítve, egészen addig, ameddig az utolsó számot ki nem húzták, és ki nem derült, hogy elvitték a főnyereményt.

Később pedig kapott egy új címet a cikk, nyilván hatalmas hírértéke van annak, hogy valaki 5 milliárd forinttal lett gazdagabb: a sorsolás végén ugyanis elmondják, hány szelvény nyerte meg a telitalálatot.

Ez egy bevett online újságírói módszer, főleg élő közvetítéseknél, fontos sajtótájékoztatókon használják, használjuk - leginkább a gyors hírközlés, az éles hírverseny miatt. A dátum pedig természetesen az első megjelenés idejét mutatja.

A cél az, hogy a lehető leghamarabb kapjanak információt olvasóink.

Akik egyébként szeretik ezt az élő közvetítést, sokan - például akik nincsenek tévéközelben - várják, figyelik. Évek óta így csináljuk, archívumunk tele van 18.55 körül megjelent lottós cikkekkel.

A hasonló módszerrel készülő anyagokban (mi is, az online sajtó is általában) természetesen feltüntetjük, hogy "Cikkünk folyamatosan frissül", vagy hogy "Az eddig kihúzott nyerőszámok" - a Facebookon is terjedő képek azonban már a cikk végső "kész" állapotát mutatják.

Előre szólunk: most szombaton is élőben közvetítjük a sorsolást a Pénzcentrumon, kb.18.50-55-től

Tovább