Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

ecomania

blogavatar

Érdekes hírek a gazdaság színes világából. Nem csak mániásoknak.

Utolsó kommentek

Pörög az európai lízingpiac

Látványos bővülést ért el az európai lízingpiac az első negyedévben. Ez derül ki az ágazati szervezet, a Leaserupoe friss adataiból - írja a Lízing blog.


A Leaseurope tagvállalatai az első negyedévben összesen 16,8 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket, ami az előző év azonos időszakához képest 6,4 százalékos növekedést jelent.Az érintett vállalatok jövedelmezősége számottevően javult: az adózás előtti eredményük 849 millió euróra rúgott, ami több mint 36 százalékos javulást jelent a múlt év első negyedében elért összeghez képest. A Leaseurope-hoz tartozó cégek teljes portfóliója az idei első negyedév végén 216,5 milliárd euróra rúgott, ami lényegében stagnálást jelent az egy évvel korábbi helyzethez képest, ugyanakkor a 2014 végén mért 214 milliárdhoz viszonyítva 1,2 százalékos emelkedésnek felel meg.

Tovább

Megvan az első jelölt az állami Budapest Bank élére

Bár még mindig nem ismert a végső vételár, úgy tudni, nagy esélye van Nagy Csabának, az állami tulajdonú MFB vezérének, hogy Zolnai György jelenlegi elnök-vezérigazgató után a Budapest Bank vezérigazgatója legyen. Az adóoptimalizációs céllal létrehozandó tükörbankról állítólag letett az eladó GE Capital. A részletekről a privatbankar.hu írt.

Nagy Csaba MFB-vezérigazgató kerülhet a portál értesülése szerint a Budapest Bank vezérigazgatói székébe. Tény, hogy a Budapest Bank vevője az a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., amely az MFB érdekeltségéhez tartozik. A szakember 2013 óta a Transparency International múlt heti publikációjában is elismert átláthatósággal irányítja az állami fejlesztési bankot. Egyelőre nem tudni, hogy Nagy Csaba az önálló Budapest Bankot vagy az MKB-val történő összeolvadást, esetleg az egységes intézményt is irányítaná.

Tovább

Újra támad a Lada

Az orosz AvtoVAZ autógyár ősztől felújítja a Lada személyautók forgalmazását Európában, az export kezdetét szeptember-októberre tervezik, az első célország Magyarország és Csehország lesz - jelentette be Bo Andersson, a legnagyobb orosz autógyár vezérigazgatója csütörtökön.

Megjegyezte, hogy szigorú feltételeket támasztanak a forgalmazókkal szemben, amelyeknek egyebek mellett marketing- és szállítási feladataik is lesznek. Az AvtoVAZ elszántan fel akar lépni autóinak más országokba irányuló "szürke importja" ellen - írta az Izvesztyija című újság. 

Bo Andersson elmondta, a Lada európai forgalmazásának jelenleg az a fő akadálya, hogy még nem találták meg a megfelelő partnereket. Közölte, hogy "az új magyar és a cseh importőrökkel már aláírtuk a szerződést". Hozzátette, hogy az egész világon bővíteni akarják a forgalmazói hálózatot, "legyen inkább kisebb, de szervezettebb".

Az orosz autógyár vezetője azt is elárulta, hogy a Ladákat az európai piaci terjesztés érdekében módosították, egyebek között javítottak biztonsági szintjükön, különös tekintettel a gyalogosok védelmére. Ugyancsak takarékosabbak lettek az Euro 6-os motorral felszerelt kocsik.

Az AvtoVAZ Németországba, Nagy-Britanniába és Olaszországba is az első között akar exportálni, de az ottani forgalmazókat még nem találták meg.

Az AvtoVAZ 2014-ben mindössze 1500 autót értékesített külföldön. A cég szeptemberben kezdi meg a vadonatúj modell, a WTCC futamain egyre jobb teljesítményt nyújtó Vesta utcai változatának sorozatgyártását, amelyből a szedánon kívül ferde hátú(hatchback) és hobbi terepjáró (crossover) modellek is legurulnak majd a gyártósorról.

A hírt a Lízing blogon találtuk.

Tovább

Megjött a viharszámla

Összesen több mint ezer bejelentés érkezett első körben a biztosítókhoz a keddi vihar után.

Aegon: A céghez szerda délig 400 meteorológiai kárbejelentés érkezett, a károk becsült összege meghaladja a 70 millió forintot. Így egy átlagos kár 175 ezer forint.   

 Groupama: 358 kárbejelentéshez 42 millió kárösszeg társult,m vagyis az átlag 117 ezer forint volt.  

A K&H Biztosító: 230 kárbejelentés érkezett a társasághiz, a károk értéke pedig - az első becslések szerint - közel 10 millió forintot tesz ki, így egy kárra átlagosan 43 ezer forint jut. A K&H Biztosítóhoz idén eddig a viharokhoz kapcsolódóan - a lakás és vagyonbiztosításokhoz köthetően - összesen 2100 kárbejelentés érkezett. A lakásbiztosításoknál átlagosan 39 ezer forint volt a tényleges kárösszeg.  

Allianz:  a cég 320 bejelentést kapott szerda délig, a becsült kárérték pedig meghaladja a 29 millió forintot. Így az átlagos kár 90 ezer forint.

Tovább

Új bankok nőhetnek ki a földből

A jegybank eddigi jelzéseinek megfelelően kötelező jelzáloglevél-finanszírozást írna elő az MNB a bankoknak a jelzáloghitelek mögé. A 2016. október 1-jétől élő Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutató (JMM) első értéke 15% lesz, legalább ekkora arányban kell majd jelzáloglevélből vagy hasonló értékpapírból finanszíroznia minden banknak a jelzáloghitel-állományát.

A háztartási deviza jelzáloghitelek forintosítását követően jelentősen megemelkedett a bankrendszerben a forint eszközök és források közötti lejárati eltérés. A Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutató (JMM) bevezetése csökkenti ezt a kockázatot, mivel a bankok számára hosszú értékpapírok kibocsátását írja elő, melyek főként jelzáloglevek formájában jelenhetnek meg a tőkepiacon.

Tovább